ΕΥΕΔ/ΟΠΙ, το τέλος της ΑΕΠΙ και η προχειρότητα διαχείρισης πνευματικών δικαιωμάτων ξανά και ξανά

oscar wilde
 
ΕΥΕΔ/ΟΠΙ ή το (ευτυχές) τέλος της ΑΕΠΙ, η προχειρότητα διαχείρiσης πνευματικών δικαιωμάτων ξανά και ξανά ...
 
Αφορά πολλούς που έχουν ιντερνετικά ραδιόφωνα (και εμένα)
Παρατηρήσεις σχετικά με το σχέδιο σύμβασης που μου έστειλαν να υπογράψω. (είπαμε ΑΕΠΙ τέλος):
Α. Στον αναφερόμενο κατάλογο καλλιτεχνών στο site της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ υπάρχουν είτε έλληνες καλλιτέχνες με ελληνικά ονόματα είτε έλληνες καλλιτέχνες με ξενόγλωσση επωνυμία. Δεν καλύπτονται ξένοι καλλιτέχνες και έργα διεθνούς ρεπερτορίου.
Υπάρχουν συμφωνίες της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ με δισκογραφικές εταιρείες ξένου ρεπερτορίου; Εαν δεν υπάρχουν τότε το δικτυακό ραδιόφωνο www.wasteland.gr καθώς και όλοι οι φίλοι που μεταδίδουν δικτυακά μουσική ξένου ρεπερτορίου ουδόλως καλύπτονται από τον κατάλογο αυτόν.
B. 2. Παράγραφος 1.9
" Διευκρινίζεται ότι η παρούσα άδεια αφορά αποκλειστικά και μόνο στα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας των συνθετών / στιχουργών / λοιπών δικαιούχων – μελών της «ΕΥΕΔ/ΟΠΙ» επί των έργων τους, με τη ρητή επιφύλαξη του ηθικού τους δικαιώματος και όχι σε συγγενικά ή άλλα δικαιώματα (π.χ. παραγωγών ηχογραφημάτων, ερμηνευτών, εκτελεστών)."
Ποιές είναι ακριβώς οι απαιτήσεις για τα συγγενικά δικαιώματα;  Δηλαδή δεν καλύπτονται τα δικαιώματα της δισκογραφικής εταιρείας με την οποία έχει συμβόλαιο ο καλλιτέχνης; Μία εταιρεία ιντερνετικού ραδιοφώνου δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τις λεπτομέρειες συμβολαίου ενός καλλιτέχνη με την δισκογραφική του.
Επίσης:
ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΕΥΕΔ ΜΕ ΑΛΛΟΔΑΠΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΓΙΑ ΜΟΝΟΜΕΡΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΡΕΠΕΡΤΟΡΙΟΥ
(από το site της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ http :// www.eyed.gr )
Χώρα: Δανία: KODA- ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΔ ΣΕ ΔΑΝΙΑ, ΓΡΟΙΛΑΝΔΙΑ, ΦΕΡΟΕΣ ΝΗΣΟΥΣ
Χώρα Ιταλία: SIAE - ΕΚΠΡΟΣΩΠΕΙ ΤΗΝ ΕΥΕΔ ΣΕ ΙΤΑΛΙΑ, ΒΑΤΙΚΑΝΟ, ΑΓΙΟ ΜΑΡΙΝΟ
Αυτές είναι όλες και όλες οι χώρες και η εκπροσώπηση της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ
 
Απάντηση: και Βατικανό! .. μένω έκπληκτος
 
Γ.
Στον αναφερόμενο κατάλογο καλλιτεχνών στο site της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ υπάρχουν είτε έλληνες καλλιτέχνες με ελληνικά ονόματα είτε έλληνες καλλιτέχνες με ξενόγλωσση επωνυμία. ΔΕΝ καλύπτονται ξένοι καλλιτέχνες και έργα διεθνούς ρεπερτορίου. Υπάρχουν συμφωνίες της ΕΥΕΔ/ΟΠΙ με δισκογραφικές εταιρείες ξένου ρεπερτορίου; Εαν δεν υπάρχουν τότε το δικτυακό ραδιόφωνο www.wasteland.gr καθως και όλα τα ιντερνετικά ραδιόφωνα που μεταδίδουν μουσική ξένου ρεπερτορίου ουδόλως καλύπτονται από τον κατάλογο αυτόν και πόσο μάλλον για χώρες όπως ΗΠΑ, Αγγλία, Γερμανία Σουηδία (δηλαδή όλο το main stream του Rock!)
Τέλος απορία:
Καμμία αναφορά στο σχέδιο σύμβασης για ερασιτεχικούς σταθμούς;
Το σχέδιο σύμβασης αναφέρεται ξεκάθαρα οτι ό ένας συμβαλόμενος είναι εταιρεία και τίποτα άλλο. Το δικτυακό ραδιόφωνο www.wasteland.gr είναι ερασιτεχνικός σταθμός, όπως αυτό δηλώνεται και στην κεντρική σελίδα του site, δεν έχει έσοδα και δεν προβάλλει καμμία διαφήμιση. Η παρούσα σύμβαση δεν καλύπτει την περίπτωση ερασιτεχνικού ραδιοφώνου (με την ελάχιστη καταβολή των 50 ευρώ μηνιαίως βεβαίως). Δηλαδή όλοι εμείς οι ερασιτέχνες που δεν έχουμε εταιρεία κινδυνεύουμε από την εφορία. Η εφορία μπορεί κάλιστα να συμπεράνει οτι έχουμε εταιρεία και την κρύβουμε, αν δουν αυτή τη σύμβαση. 
 
Συμπέρασμα: Μεταφέρουμε τα δικαιώματα στην ΕΥΕΔ/ΟΠΙ αντί της αμαρτωλής ΑΕΠΙ, αλλά μεταφέρουμε επίσης και την μελλοντική κλωτσοπατινάδα.
Αυτά αφορούν όλους τους ερασιτεχνικούς σταθμούς
Γιά το Radio Wasteland - noisyjohn
Is anybody out there?